Merhaba değerli Teknotacı takipçileri. Bugün özellikle oyunseverlerin çok işine yarayacak birkaç programdan bahsedeceğiz. Günümüz teknoloji dünyasında özellikle oyun sektörü hızla gelişmeye devam ediyor. Artık büyük küçük fark etmeksizin herkes farklı kategorilerde de olsa oyun oynamaktan alıkoyamıyor kendini. İşte bu gelişim de ister istemez oyunseverleri farklı alternatiflere ve kolaylık arayışına yöneltiyor. Tabii bu konuda genelde ilk olarak oyun bilgisayarı almak ilk alternatif olarak düşünülse de bazen bu da yeterli olmuyor. Oyun bilgisayarınızın kalitesine de bağlı olarak birkaç değişiklikle oyun zevkinizi ileri boyutlara taşıyabilirsiniz. Özellikle bilgisayardan oynanan oyunlarda daha fazla sıkıntı yaşandığından yola çıkarak bizler de oyun bilgisayarınız için en iyi 10 ücretsiz programı sizlerle paylaşacağız. Makalemize göz atarak oyun keyfinizi daha kaliteli hale getirebilirsiniz.
1. Razer Cortex
Günümüzde oyunun kalitesine göre birçok oyun bilgisayarı mevcut. Ancak artan oyun bilgisayarı fiyatları yüzünden birçok oyunsever elindeki oyun bilgisayarını daha kaliteli hale getirmek için birçok program kullanıyor. Oyundaki kasmaları ve yavaşlamayı engellemek ayrıca kaliteyi arttırmak adına kullanılan programlar içinden en iyisini ve ücretsiz olarak kullanabileceğiniz programı sizler için derledik: Razer Cortex. Tabi ki en iyi verimi almanız için cihazınıza uygun programı bulmanız yararınıza olacaktır. Razer Cortex, cihazınızda arka plan uygulamalarını düzenler, gereksiz dosyaları siler ve oyun performansınızı en yüksek seviyeye çıkarır. RAM’ inizi temizleyerek daha fazla alan açan uygulama, oyunu sisteminize adapte ederek daha yüksek performansla çalıştırmanızı sağlar.
2. Discord
Genel olarak oyunseverlerin en çok şikayet ettikleri nokta oyun sırasında iletişim sıkıntısı oluyor. Seslerin tam anlaşılamaması, bulanık olması ve iletişim kopuklukları birçok kişinin canını sıkıyor. Daha önce çok yaygın kullanılan ve seslerin algılanmasında oyuncuları zorlayan Skype, bu olumsuzluklardan dolayı daha önceden de sorun teşkil ediyordu. İşte bu olumsuzluklardan sonra oyuncular iletişim sorununu çözmek adına yeni bir program keşfetti: Discord. Gerçekten de diğer iletişim programlarına göre oldukça kullanışlı olduğu aşikar. Akıllı ses teknolojisi sayesinde sadece siz konuşurken sesinizi algılıyor. Bas konuş özelliği ile de oyunu hoparlörden oynayan ya da gürültülü bir ortamda olan kullanıcılar için ideal. Ayrıca geniş kullanıcı kitlesi ve sosyal yapısı ile diğer kullanıcılara ulaşmanız çok kolay.
3. Twitch
Son zamanlarda adından sıklıkla söz ettiren ve gün geçtikçe de büyüyen Twitch; İnstagram, Facebook, Twitter gibi bir sosyal medya platformu. Diğer oyuncuların hesaplarını takip edebilir, güncel olaylardan haberdar olabilir ve de profesyonel oyuncularla iletişime geçerek kendinizi geliştirebilirsiniz. 2011 yılından bu yana katlayarak büyüyen bu sosyal medya platformu özellikle oyunseverlerin oldukça ilgisini çekiyor. Aylık izleyici sayısı milyonları geçen bu dev platform özellikle oyuncuların kendilerini geliştirebilmesi için müthiş bir ortam.Türkiye’ de de büyük bir kitleye sahip olan Twitch, özellikle profesyonel oyuncular için de büyük bir gelir kaynağı olmuş durumda.
4. Fraps
Genellikle profesyonel oyuncuların kullandığı ve oyun çekim görevi gören Fraps programı, oyuncuların en çok kullandığı programlardan biri. Bu program oyunlarda video çekmeye yarayan çok kullanışlı programdır. Programdaki ayarlamaları yaptıktan sonra oyuna girip ayarladığınız tuş ile kaydı başlatabilir ve durdurabilirsiniz.
5. MSI Afterburner
Bu araç ise bilgisayarı güçlendirmeye yarayan çok yönlü bir programdır. Kaliteli ve akıcı bir oyun deneyimi için kullanılabilecek bir program olmasının yanı sıra oyunun vereceği olası zararlardan da cihazınızı koruma görevi görüyor. Bilgisayarı güçlendirerek oyun oynamak adına daha ideal bir formata sokan MSI Afterburner grafik kartlarına erişerek GPU ayarlarını görebiliyor. Ne yazık ki bazı ekran kartları bu programa izin veremeyebiliyor. MSI Afterburner sayesinde oyun içerisinde FPS oranını ekran üzerinde görüntüleyebilir ve hem masaüstü hem de yazılım ve oyun içerisinden anlık ekran görüntüsü veya video kaydı işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca oyunun cihazda depoladığı alan, sistemde kullandığı alan gibi birçok özelliği de gösteriyor. Özellikle bilgisayarınızın ıs ve fan ayarlarını kontrol ederek daha sağlıklı kullanım da sunuyor. Bu özelliklerden faydalanmak için kesinlikle kullanmanız gereken bir program.
6. Team Speak
Teamspeak, internet üzerinden kaliteli ses iletişimi gerçekleştirmenizi sağlayan kullanışlı çok yönlü bir programdır. Program ilk zamanlardaki amacı konferans görüşme ve toplantıları online bir şekilde yürütmek olsa da günümüzde online oyun oyuncularının en çok tercih ettiği program haline gelmiştir. özellikle takım oyuncusu iseniz kesinlikle bierysel ve takım olarak sizleri çok geliştirecektir. Ücretsiz bir şekilde ulaşabileceğiniz Teamspeak sayesinde takımınızla her zaman iletişimde kalabilirsiniz. Son zamanlarda bir çok alternatif program çıksa da, kullanıcıların en çok kullandığı programlardan biri olmaya devam ediyor.
7. Parsec
Bir diğer paylaşım programı olan Parsec, profesyonel olarak tasarlanmış yerel çok oyunculu oyunları arkadaşlarınızla online oynayabileceğiniz elverişli bir platformdur. Parsec, oyunun çevrim içi çok oyunculu olmasa bile arkadaşlarınızı çevrim içi oyun oynamaya davet etmenizi sağlar. Birlikte oynayabilirsiniz, oynanan oyunları izleyebilirsiniz veya kontrolü siz elinize alabilirsiniz. Bu bakımdan tam bir takım oyunu programı olan Parsec, kesinlikle işinize yarayacaktır.
Bu makalemizde oyunseverler ve oyuna merakı olan arkadaşlar için oyun bilgisayarında kullanabilecekleri en iyi ücretsiz oyun programlarından bahsettik. Bu programlardan ihtiyacınız olanları kullanarak oyun kalitenizi arttırabilir ve çok daha iyi bir oyun deneyimi yaşayabilirsiniz.