Spirulina Kısaca Nedir?
Spirulina, genellikle toz halinde veya ek olarak tüketilen mavi-yeşil alglerdir. Yani, bilinenin aksine, bir bitki türü olmayan Spirulina su yosunu diye tanımlanabilir. Bir siyanobakteri türü olan Spirulina, aslında cam materyallerin tabanlarında yosun yatmanı oluşturan bakteri türüdür. Spirulina, sadece besin takviyesi olarak değil sakız, şeker ve ambalajlı ürünlerde gıda boyası olarak da yaygın şekilde kullanılır. Ancak, gıda takviyesi olarak kullanılan Spirulina, sağlığa zararlı olabilecek maddeler ile kontamine edilmemiş olması açısından doğada yetiştirilmeyip, özel olarak yetiştirilmektedir.
Peki Spuriluna Nedir Tam Olarak?
Spirulina, mavi yeşil alg olarak da bilinen siyanobakteriler cinsinden bir tür yosundur. Kuru ağırlığını yaklaşık %70’i protein olan bu gıda takviyesinin %15’i karbonhidrat ve %6’sı yağlardan oluşuyor.
Antioksidan özelliği sayesinde vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur. sporcuların da kas gelişimi için çok kullandığı bir antioksidandır.
İlk kullanımda günde bir tane kullanılması tavsiye edilir. Birçok yan etkisi olabilir vücudun verdiği reaksiyona göre. En önemli yan etkisi de baş ağrısı olarak bilinir.
Özellikleri:
7 Gram Kurutulmuş Spirulina Tozunda Yaklaşık;
- B1 Vitamini (tiamin): Tavsiye edilen günlük dozun %11’ini,
- B2 Vitamini (riboflavin): Tavsiye edilen günlük dozun %15’ini,
- B3 Vitamini (niasin): Tavsiye edilen günlük dozun %4’ünü,
- Bakır: Tavsiye edilen günlük dozun %21’ini,
- Demir: Tavsiye edilen günlük dozun %11’ini (2 gr),
- 20 kalori ve 1.7 gr sindirilebilir karbonhidrat,
- Omega-6, omega-3 ve omega-9 yağ asitleri dahil olmak üzere az miktarda yağ bulunur. Ayrıca;
- Doğadaki protein içeren doğal besin kaynağıdır.
- Doğadaki en zengin E vitamini kaynağıdır.
- Doğadaki en zengin beta-kroten kaynağıdır.
- En yüksek oranda klorofile sahip yeşil sebzelerden 22 kat daha fazla klorofil içerir.
- Ispanaktan 58 kat fazla organik demir içerir.
Ne Zaman Kullanılmaya Başlanmıştır?
Birçok kaynakta 21. yüzyılın süper gıdası olarak tanıtılsa da aslında yüzyıllar önce insanoğlu tarafından keşfedilmiş bir besindir. Bu süper gıdanın Aztekler tarafından tüketildiğine dair en eski kaynak 1524 yılına dayanmaktadır. İlk zamanlarda ekmek yapımın da kullanılan Spirulina, daha sonra 1962 yılında Fransız Petrol Araştırma Enstitüsü tarafından laboratuvar koşullarında üretilmeye başlanmıştır.
“NASA, Besin Tableti Yapılması Adına ilk Adımı Atmıştır.”
NASA, sahip olduğu yüksek besin içeriği nedeniyle bu süper gıda takviyesini tablet haline getirip astronotlar üzerinde denemeyi gündeme getirmişlerdir. Daha sonra ise açlıkla mücadele amaçlı kurulan AMCA adındaki dernek 1971 yılında Senegal, Togo, Peru gibi Afrika ülkelerinde Spirulina üretimine destek vermiştir.
Faydaları:
- Antioksidanlar açısında da oldukça zengindir. Toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur, cildi güzelleştirir.
- Düzenli kullanımda yaşlanma belirtilerini de azaltır.
- Kasların güçlenmesine yardımcı olur.
- Kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretiminin arttırılmasına destek olur, bu nedenle kansızlık tedavisinde kullanılır.
- E vitamini, manganez, çinko, bakır, aminoasit ve gamma linolenik asit yönünden çok zengindir.
- Kanser tedavisinde kullanılır. Bu konu üzerine araştırmalar devam etmektedir.
- Alerjik reaksiyonlara karşı vücudunuzu korur, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, hastalıklara daha az yakalanmanızı sağlar.
- Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu proteini karşılamaya yardımcıdır. Özellikle bitkisel protein tüketmeyi tercih edenler için içerisinde ciddi oranda protein olduğu için şahane bir seçenektir.
- Yağsız bir protein kaynağı olduğu kilo vermeye yardımcı olur ve kilo kontrolü konusunda da önemli bir destekçidir.
- İçerisinde dana ciğerinden 4 kat daha fazla oranda B12 bulundurur. Bu nedenle halsizlik, unutkanlık, sürekli yorgunluk hissetme gibi durumlarda rahatlıkla tüketilebilir.
- İçerisinde önemli miktarda D vitamini bulundurur. Ispanaktan 58 kat daha fazla D vitamini bulundurduğu için demir eksikliği tedavisinde de kullanılır.
Zararları ve Yan Etkileri:
Doktor tavsiyesi ve akabinde kontrolü gerektiren Spirulina, aşırı tüketimde otoimmün reaksiyonları yaratabilir. Bu durumda tüketilen ürünün saflığının derecesi ve kalitesi değer kazanır.
Yanlış kullanımdan dolayı Spirulina ile birlikte karaciğer hasarı, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, hızlı kalp atımı hatta şokla gelen ölüm dahi söz konusu olabilir. Olası spirulina yan etkileri yaşamamak için mutlaka bir uzman görüşü gerekir.
Kullanılmadan önce kesinlikle uzman görüşü alınmalıdır.