Jüpiter’in Boyutları ve Kütlesi
- 133.709 km’lik kutup yarıçapı ve 142.984 km’lik ekvator yarıçapı olan Jüpiter, ortalama yarıçapı 69.911 km’dir ve Dünya yarıçapının yaklaşık 11 katıdır.
- 8981×1027 kg ağırlığında olan Jüpiter Dünya’nın 317,8 katıdır.
- Ayrıca 6.1419×1010 km2‘lik yüzey alanına sahiptir. Dünya’nın 120,5 katıdır.
- Jüpiter bir gaz devi gezegeni olduğundan dolayı, çok büyük bir hacme sahiptir. Hacmi 1,431×1015 km3’tür ve yaklaşık olarak Dünya hacminin 1321,3 katıdır.
İşte Jüpiter’ in O Büyüleyici Fotoğrafı
Görüntüye konu olan Jüpiter’in kuzey bölgeleri, bir tütsü çubuğundan çıkan dumanlar gibi birbirinin etrafında dönen kaynayan fırtınalarıyla biliniyor. Bu şiddetli fırtınalar, Büyük Kırmızı Leke ve antisiklonlar gibi, Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegeni meşhur yapan özellikler arasında yer alıyor.
Ancak Jüpiter hayranlarının pek aşina olmadığı bir başka özellik daha yeni fotoğrafta görülebiliyor: Bulutlu fırtınaları delip geçen uzun, ince akımlar. Juno uzay aracı bu akımları ilk kez 2016 yılındaki ilk yakın uçuşu sırasında keşfetti. NASA’daki bilim insanları, bunun Jüpiter’deki bulutların üzerinde yer alan sis parçacıklarının oluşturduğu katman olduğu sonucuna vardılar ancak bu katmanların nelerden yapıldığından ve gezegenin atmosferinde nasıl oluştuğundan emin değiller. Bazı uzmanlar, bu sis akımlarının gezegenin kuzey bölgesinin her iki tarafında yer alan jet akımı nedeniyle oluştuğunu düşünüyor.
Juno, Jüpiter’in etrafında toplam 32 yakın uçuş yapması için programlandı. Sanat eseri gibi görünen son görüntü, Juno’nun 25. yakın uçuşundan elde edildi. Juno, Jüpiter’in bulutlarının tepesinden 15.610 mil (yaklaşık 25.121 kilometre) yükseklikte uçuyor. Juno‘nun görevleri arasında gezegenin atmosferini ölçmek, yerçekimini ve manyetik alanını haritalandırmak ve gezegenin zaman içerisinde nasıl evrimleştiğini daha iyi anlayabilmek için manyetorsferini araştırmak yer alıyor.
Orijinal fotoğraf için bu bağlantıya tıklayabailirsiniz.