Peki Nedir Bu Meşhur “Paradoks”
Paradoks, görünüşte doğru olan bir ifade veya ifadeler topluluğunun bir çelişki oluşturması veya sezgiye karşı bir sonuç oluşturmasıdır. Çoğunlukla, çelişkili görünen sonuç veya sonuçların aslında çelişkili tarafları vardır. Paradoks terimi; Türkçede yanıltmaç, çelişki sözcüklerinin karşılığı olarak kullanılmaktadır.
5.Russell’ın Berber Paradoksu
Kısaca şöyle tuhaf bir paradoks: “Bir köyde bir berber varmış, sadece kendi saçını kesemeyenlerin saçını kesermiş. Bu berber kendi saçını kesebilir mi?” diye bir paradoks. Kendini tıraş etmezse, kendini tıraş etmeyen herkesi tıraş ettiğinden, kendini tıraş etmeli. Kendini tıraş ederse, kendini tıraş edenleri tıraş etmediğinden, kendini tıraş etmemeli.
4.Kayıp Para Paradoksu
Üç genç bir otele girer ve orada bir gece kalmak isterler. Otel sahibi toplamda 30 TL istemektedir. Gençlerin her biri eşit olacak şekilde 10 TL verir ve odalarına çıkarlar. Otel sahibi daha sonra o hafta için yaptığı özel indirimi unuttuğunu anlar ve gerçek fiyatın 30 TL değil 25 TL olduğunu hatırlar. Bunun üzerine gençlerin yanına giderek 5 TL geri vermek ister, ancak bu 5 TL’nin nasıl 3’e bölebileceğini bilmediğinden 2 TL’yi cebine koyar ve kalan 3 TL ile her bir gence 1 TL verir.
Hesap edildiğinde gençlerin her biri 10 TL yerine bu sefer 9 TL vermiş oluyorlar, böylece 3 genç de toplamda 27 TL vermiştir, ve otel sahibin cebinde de 2 TL bulunmaktadır, bu da toplamda 29 TL eder. Toplamda 30 TL olması gerekir iken, bu 1 TL nereye kaybolmuştur?
3.Theseus’un Gemisi Paradoksu
Mitolojik devirde yaşamış bir kralın gemi paradoksu olan bu paradoks da bir hayli tuhaf. Olay şu: Theseus diye bir kral var. Bu kralın bir gemisi var, sayısız savaşa giriyor bu gemiyle. Bir gün kral, gemisine bakıyor ” Bunun şurası eskimiş, şunu hemen değiştireyim” diyor ve hemen yeni parça ile eskiyi değiştiriyor, sonra başka bir gün başka bir parça gözüne ilişiyor “Bu da eskimiş, şunu da değiştireyim” diyor ve hemen yenisi ile değiştiriyor, daha sonra, gel zaman git zaman, yok dümeni, yok çapası, yok kamarası diyerek, gemide değiştirmediği tek bir parça bırakmıyor, daha sonra bu eski gemiden söktüğü parçalara bakıyor “bunlardan da bir gemi yaparım diyor” ve eski gemiden söktüğü parçaları yeniden birleştiriyor ve yeni bir gemi daha ortaya çıkarıyor.
1- hangi gemi theseus’un gemisi?
2- hangi gemi theseus’un yeni gemisi?
2.Son Durum Paradoksu
Dünya üzerinde daha önce hiç bilmediğiniz bir yere bırakıldığınızı düşünün. Mevsim yaz ve etraf aydınlık. Elinizde sadece size yardım edecek bir pusula var. Siz bu pusulayı kullanarak 100 km doğuya, 100 km güneye, 100 km batıya ve 100 km kuzeye gittiniz ve fark ettiniz ki yürümeye başladığınız ilk yerdesiniz. tam bu esnada ciddi sorumuz şu: Sıcaktan bitkin mi düşersiniz yoksa soğuktan burnunuz mu kızarır?
1. Gabriel’in Borusu
y=1/x eğrisini x ekseni etrafında döndürürsek, bir ucu gittikçe daralan, ama yüksekliği de sonsuza kadar uzayan bir trompet şekli elde ederiz. Torricelli’nin trampeti diye de bilinir. Özelliği, hacminin sonlu, yüzey alanının sonsuz olmasıdır. İşin paradoksu ise oluşan trompet şeklindeki cismin içini doldurduğunuz boyayla, içini boyayamayacağınızdan kaynaklanır. Kısaca alanı sonsuz olan, ancak hacmi sonlu olan (pi) ilginç yüzey. “boyamak istediğinizde boyayamazsınız ama içine şu kadar boyayı atarsanız doldurabilirsiniz, böylece boyanmış da olur” şeklinde anlatımı yapılır.
Bu beyin patlatan ilginç paradokslarla ilgili düşüncelerinizi ve cevaplarınızı yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.