5.OGLE-2005-BLG-390Lb
En ölümcül gezegenlerden olan OGLE-2005-BLG-390Lb gezegeni, mikromercekleme tekniği ile belirlenmiştir. Bu gezegenin kütlesi Dünya’nın 5 katı ve ata yıldızını yaklaşık 10 yılda dolanmaktadır. Şu ana kadar belirlenmiş en düşük kütleli ve en soğuk Güneş Sistemi dışındaki gezegendir.
OGLE-2005-BLG-390Lb gezegeni, Güneş’ten 5 kez daha küçük kütleli bir yıldız etrafında dolanmakta ve bize 21,500 ışık yılı uzaklığında Samanyolu’nun merkezine yakın bulunmaktadır. Ata yıldızının soğuk olması ve geniş yörüngesi gezegenin yüzey sıcaklığının -220 oC olduğundan dolayı su sıvı olarak bulunamaz. Yaşam şartlarının olmadığı bu ürkütücü gezegenin Dünya gibi çok ince bir atmosferi olduğu fakat kayaya benzer yüzeyinin buzun altında gömülü olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle Dünya’dan çok daha büyük kütleli bir Plüton gezegenine benzer.
4.TrES-2b
Uzayın derinliklerine gömülmüş belki de unutulmaya yüz tutmuş bu ürkütücü gezegen, evrendeki en karanlık gezegen olarak biliniyor. Öyle karanlık ki kömürden kat kat daha siyah görünür. Bu kadar karanlık olmasının sebebi ise Güneş’ten aldığı ışığın %99’unu emmesi olarak görülüyor. Ve tabii ki gezegenimize bir hayli uzak yani ışık yılı olarak hesapladığımızda gezegenimize 750 ışık yılı uzaklıkta.
Bununla birlikte, siyah olmak, exoplanet’in havalı olduğu anlamına gelmez. Aslında, atmosferik sıcaklıkları 980 derecenin üzerine çıkar (1.800 ° F). Bu aşırı yüksek sıcaklık, exoplanetin bazı kısımlarının, yanan kömür veya elektrikli soba bobinleri gibi kırmızı bir ışıma yaymasına neden olur.
3.OGLE-TR-56b
Bir diğer ölümcül gezegen ise OGLE-TR-56b Gezegeni, Dünya’dan 5.000 ışık yılı uzaklıktaki Yay takımyıldızında yer almaktadır. OGLE-TR-56b Gezegeni zaten kendi yıldızına çok yaklaşmış durumda. O kadar yakın ki bir yıl 29 saat sürüyor ve exoplanet’in yüzey sıcaklığı 2.000 kelvin’e ulaşıyor. Orada, bulutlar sudan değil, buharlaşmış demirden yapılmış. Yağmur sıcak sıvı demir gibi yere düşer.
2.Venüs
Çıplak gözle görülebilen ve halk arasında Çoban Yıldızı olarak bilinen bu muazzam gezegen Dünya’ya da bir hayli benzemektedir.Çünkü sadece 638 km kadar bir farkla boyutları hemen hemen aynıdır. Ayrıca Venüs’ün kütlesi Dünya’nınkinin %81’i kadardır. Dünya’ya en yakın gezegen olan Venüs’ün de Dünya gibi bir çekirdeği, eriyik mantosu ve kabuğu vardır. Ve hatta Dünya’ daki kadar sağlam olmasa da bir atmosferi mevcuttur. Venüs gezegeninde 1 gün 1 yıldan daha uzun sürer.
Venüs’ün yüzeyi büyük miktarda ısı ve karbondioksit yayan volkanlarla doludur. Büyük karbondioksit birikimi Venüs’ü insanlar için zehirli kılar. Kalın bulutlar aynı zamanda sıcağı ve gazı hapseder ve gezegeni ölümcül hale getirir. Sıcaklıklar, 467 santigrat derece (872 ° F) düşmana ulaşıyor.
1.Proksima b
İlk keşfedildiğinde yaşam adına umut verici görünen bu gezegen Dünya’dan 4.24 ışık yılı uzaklıkta kırmızı bir cüce yıldızı olan Proxima Centauri’yi yörüngeye çevirir. Exoplanet, su ve Dünya benzeri özelliklere sahip olduğunu düşünen gökbilimciler tarafından ilgilenildi. Ancak, daha sonra gökbilimciler yanlış olduklarını keşfettiler. Proxima b, Proxima Centauri’ye o kadar yakın ki, exoplanet 11.2 günde bir yörüngeyi tamamlıyor. Aynı zamanda gelgitle kilitlenir, bir tarafını ölümcül sıcak, diğer tarafını ölümcül derecede soğuk ve donmuş halde bırakır. İkisi arasında daha ılıman olan orta bir zemin var. Ancak, bu bölgenin Proxima Centauri nedeniyle yaşamı destekleme olasılığı düşük.
Proxima Centauri kırmızı bir cücedir. Bu tür yıldızların bir özelliği, yıldızların etrafında dönen gezegenlere saldıran her iki-üç ayda bir güneş patlamalarını serbest bırakma eğilimleridir. Bu işaret fişekleri, gezegenlerin ozon katmanlarını yok ederek yıldızlardan gelen ultraviyole ışınlarına karşı hassas olmalarını sağlar. 24 Mart 2017’de Proxima Centauri’nin exoplanet Proxima b’ye doğru güneş patlaması yaptığını gördük. Parlama o kadar yoğundu ki, 10 saniye içinde yıldız 1.000 kat daha parlak hale geldi. Proxima b Dünya’ya güneş patlamalarından gelen radyasyonu 4.000 kez aldı. Dolayısıyla bunlar da canlı yaşamı için bir tehdit ve bu nedenle ölümcül hale gelen bir gezegen olmuş durumda Proksima b.