Tarih boyunca akılları kurcalayan en önemli sorulardan biri de “acaba evrende yalnız mıyız? ” olmuştur. Bu konuda yüzlerce şey yazılıp çizilmiş ve hatta mitolojiye bile konu olmuştur. Hatta uzaylı gördüğünü iddia eden onlarca insan da olmasına rağmen gerçekliği hiçbir zaman kanıtlanamamıştır.
Peki sizce de koskoca evrende yalnız olmamız mümkün mü? İşte bilim adamları da bu sorunun cevabını bulmak için tarihin en büyük uzaylı araştırmasını başlattı.
Araştırma İçin 28 Dev Radyo Teleskobu Kullanılacak
28 dev radyo teleskobunun kullanılacağı tarihin en büyük uzaylı araştırmasının öncülüğünü ise New Mexico Gözlemevi ve Ensititüsü yapacak. Yani kısacası bu devasa aletlerle büyük bir tarama yapılacak.
Yapılacak çalışmada dünyanın en güçlü radyo teleskopları arasında yer alan New Mexico Very Large Array (VLA) adlı teleskop kullanılacak. VLA’nın topladığı bilgiye gerçek zamanlı olarak erişebilmek, dünya dışı yaşamı arayan araştırmacılar için oldukça önemli bir konu olarak gösteriliyor.
Berkeley Seti merkezinde yönetici pozisyonunda yer alan Andrew Siemion, “VLA bütün gökyüzünü tarayacak ve biz de onunla gideceğiz. Bizim için onun çalışmalarına paralel bir Seti araştırması yapmayı mümkün kılacak.” ifadelerini kullandı.
Astronomi Gözlemevinin Yöneticisi Tony Beasley: “Teleskobumuz bu sorunun cevabında rol oynayabilir.”
VLA’nın sahibi olan Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevinin yöneticisi Tony Beasley, “Evrende teknolojik yeterlilikleri olan ırk olarak yalnız mıyız sorusu bilimin en zorlayıcı sorularından birisi ve teleskobumuz bu sorunun cevaplanmasında rol oynayabilir.” dedi.
Projenin ilk aşamasında yeni kablolar döşenecek. Bu çalışmaları Apple yöneticilerinden olan Seti Enstitüsü destekçisi John Giannandrea ve Carol Giannandrea karşılayacak. Ardından da VLA’dan gelen verilerin aktarımı başlayacak.
Ayrıca birçok çalışmanın da yapıldığını belirten yöneticiler kesinlikle başka hayatların olduğuna inanıyor.
Peki olası bir uzaylı varlığının tespiti yeni hayatların kapısını mı aralar yoksa insanlığın sonunu mu getirir?