İsmini son zamanlarda duyduğumuz e-sim teknolojisi nedir? Ne gibi artıları ve ne gibi eksileri vardır. Gelin hep birlikte bu e-sim teknolojisini ele alalım.
[toc]
Günümüzde cep telefonlarında konuşma yapabilmemiz için sim kartlarına ihtiyaç duyuyoruz. Sim kartların zaman içerisindeki değişimini aşağıdaki görselde görebilirsiniz. İlk olarak mini sim dediğimiz yani standart boyutlu sim kartları piyasaya çıktı. Daha sonra micro sim ve nano sim duyuruldu. Son olarak ise e-sim teknolojisi duyuruldu. E-sim duyuruldu duyurulmasına fakat bu yeni teknoloji hakkında etrafta oldukça bilgi kirliliği mevcut. Gelin bu e-sim teknolojinin ne olduğunu hep birlikte öğrenelim.
eSIM Nedir?
E-sim basitçe telefonlarda gömülü olarak gelen içerisinde sim kart özelliğini bulunduran bir teknolojidir. Fiziksel bir sim kart ihtiyacı bulunmayan bu teknoloji ile yeni hat başvurusunda bulunan kullanıcılar hatlarını kodlar veya karekod ile aktif ederek telefonlarını kullanabilecekler. eSIM’in ağ veya operatör tarafından desteklenmesi ve bunlar tarafından etkinleştirilmesi gerekir fakat henüz tüm ağlar ve telefonlar eSIM’i desteklememektedir.
ESIM, temelde telefonunuzun içindeki küçük bir çiptir ve Apple Pay ve Google Pay gibi ödeme teknolojisi için kullanılan NFC çipine benzer şekilde çalışır.
ESIM’deki bilgiler yeniden yazılabilir, yani basit birkaç adım ile operatörünüzü değiştirmeye karar verebilirsiniz. 20-30 saniye gibi kısa süre içerisinde de telefonunuzu bir sim kart ihtiyacı duymadan şebekesini aktif edebilirsiniz.
eSIM, mobil ağların birliği olan GSMA tarafından desteklenmektedir ve bu kuruluş dünya çapında eSIM standardını tanımlamıştır.
E-sim avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Bu yeni teknolojinin avantajları oldukça fazla. Örneğin artık herhangi bir fiziksel karta ihtiyaç duymadan telefonunuzu istediğiniz gsm operatöründe kullanabilir ve dilediğiniz zaman çok basit bir şekilde mevcut operatörünüzü değiştirebilirsiniz. Bu teknoloji bulut tabanlı bir teknoloji olduğu için artık rehberinizdeki kayıtlı kişileri telefondan telefona aktarmanıza gerek kalmıyor. E-sim ile hattınızı hangi telefonda açtıysanız tüm kişileriniz otomatik olarak telefonunuza yükleniyor.
Dezavantajlarına baktığımızda ise açıkçası öyle ciddi bir dezavantaj ile karşılaşmadık. Bize göre ise tek dezavantajı henüz her telefonu desteklemiyor bu teknoloji. Tüm kullanıcıların bu teknolojiye geçmesi epey zaman alacak gibi gözüküyor.
Neden E-SIM?
eSIM, hem iş hem de kişisel numaralarını tek bir akıllı telefonda kullanmak isteyenler için, telefonunuzu yurt dışında uzun süreli konaklamalar için uluslararası bir taşıyıcıyla kolayca ayarlamak veya yalnızca o fiziksel SIM karttan kurtulmak istiyorsanız harikadır.
ESİM Destekleyen Telefon Modelleri
Bu esim teknolojisi yeni yeni kullanılmaya başlanan bir teknoloji olduğu için henüz sınırlı sayıda telefon modelleri destekliyor. Esim destekleyen telefonlar listesi aşağıdaki gibidir. Güncel E-Sim Destekleyen Telefon Modelleri
Oppo, LG, HTC, Xiaomi, Honor, RealMe, OnePlus, Vivo – henüz eSIM desteği yok.
Apple
- iPhone 12, 12 Pro, 12 Pro Max, 12 Mini
- iPhone SE
- iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max
- iPhone XS, XS Max
- iPhone XR*
- iPad Pro 12.9‑inch (4. nesil)
- iPad Pro 12.9‑inch (3. nesil)
- iPad Pro 11‑inch (2. nesil)
- iPad Pro 11‑inch (1. nesil)
- iPad Air (4. nesil)
- iPad Air (3. nesil)
- iPad (8. nesil)
- iPad (7. nesil)
- iPad mini (5. nesil)
Samsung
- Samsung Galaxy Note 20 FE 5g
- Samsung Galaxy Note 20 FE
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra, Ultra 5g
- Samsung Note 20+
- Samsung Fold LTE model
- Samsung Galaxy Z Flip
- Samsung Galaxy S20, s20+ and S20 Ultra (Single SIM Nano-SIM and/or eSIM models )
- Samsung Galaxy Z Fold2 5G
- Samsung Galaxy Fold
Google Pixel
- Google Pixel 5
- Google Pixel 4a
- Google Pixel 4
- Google Pixel 3 & 3XL
- Google Pixel 2
Microsoft
- Microsoft Surface Duo
- Windows 10 PCs
Huawei
- Huawei P40 ve P40 Pro
Diğer Telefon Modelleri
- Nuu Mobile X5
- Lenovo Yoga 630
- HP Spectre Folio
- Gemini PDA
- Motorola Razr 2019
- Palm Palm
Türkiye’de E-SIM’e geçen Gsm Operatörleri Hangileridir?
- Türk Telekom
- Vodafone TR
Ülkemizde bilindiği üzere üç büyük gsm operatörü mevcuttur. Bunlar Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’dur. Bu operatörlerden sadece Turkcell e-sim teknolojisine geçiş yapmamıştır. Turkcell yaptığı açıklamalar ile bu teknolojiye çok kısa süre içerisnde geçiş yapacaklarını belirtiyorlar.
E-sim telefonda nasıl aktif edilir?
Esim’i telefonda aktif etmek oldukça basittir. Gsm operatörü tarafından sizlere verilen karekod veya aktivasyon kodu ile e-sim’i aktif edebilirsiniz. Detaylı makale için tıklayınız. E-Sim Telefonlarda Aktif Etme