Siz de “Ben gördüğüme inanırım.” diyenlerdenseniz büyük ihtimal bugünkü makalemizden sonra bir daha durup düşüneceksiniz. Bugün sizlere uzun süre gündemde kalan ve ardında birçok soru işareti bırakan bir konudan bahsedeceğiz: Deepfake teknolojisi. Uzun süre gündemde kalan birçok video ve fotoğrafın hazırlayıcısı olan bu teknoloji, o kadar gerçekçi ki bu konuda uzman değilseniz fark etmeniz imkansız bir hal alıyor. Kısacası Deepfake, bir zamanlar yaşanmış olayların tartışmasız delili kabul edilen video ve fotoğrafları artık sorgulanabilir hale getiren teknolojiyi temsil ediyor. İnternette kısa zamanda sahte olduğunu izleyerek anlamanızın imkansız olduğu birçok içeriğin kaynağı tam da bu teknoloji.
Özellikle siyasetçileri, ünlü şahsiyetleri karalamak için zamanında ve de günümüzde yaygın kullanılan bu teknolojinin bilinmeyen yönleri de oldukça fazla. Tabi olumsuzluklar dışında mantıklı kullanılırsa faydalı da olabilir. Deepfake teknolojisinin ürkütücü yanları var ama sinema sektörü açısından müthiş bir buluş olabilir. Şöyle ki ölmüş bir oyuncu yeni bir filmde Deepfake sayesinde oynatılabilir, ya da hiç var olmayan bir karakteri sinema dünyasına kazandırabilir. Evet gerçek değil fakat büyüleci! İşte bu makalemizde Deepfake teknolojisine dair bilinmeyenleri ve en merak edilenleri sizlerle paylaşacağız. Deepfake nedir? nasıl ortaya çıktı? nerede ve nasıl kullanılır? gibi soruların cevabına bu makalemizden ulaşabileceksiniz. İşte tüm detaylarıyla Deepfake teknolojisi…
“Deepfake” Kelime Anlamı Nedir?
Bir dönem çok popüler olsa da şu anda biraz daha unutulmuş bu teknoloji kelime anlamı olarak “derin sahte” kelimesinin karşılığıdır.
“Deepfake Teknolojisi” Nasıl Ortaya Çıktı?
Günümüzde olağanüstü bir büyüme ve gelişime kaydeden Deepfake teknolojisinin popülerite kazanması Reddit sayesinde oldu. “deepfakes” ismini kullanan bir Reddit kullanıcısı zamanla kendisi gibi deepfake videoları paylaşan kullanıcılar ile r/deepfakes sayfasını oluşturdu. Ancak profesyonel gelişimi ve asıl yaratıcısı Ian Goodfellow. Akademik eğitiminin ardından Google’ da işe başlayan Goodfellow, bugün Apple’da kariyerine devam ediyor.
“Deepfake Teknolojisi” Nedir?
Makalenin girişinde kısaca Deepfake teknolojisini anlatmıştık. Deepfake, birinin yüzünü dijital olarak başka birinin vücuduna monte edip onu istediğiniz gibi kontrol edebildiğiniz fabrikasyon bir yapım olarak başlamıştır. Bu teknoloji ile, ses ve mimiğe kadar bir insanı baştan dizayn etmek mümkün. Deepfake videolar dolaşıma sokularak her konuda manipülasyon yapılabilir. Üstelik bunları üretebilmek için ne video montaj becerisi, ne de uzmanlık gerekiyor.
İnternetten kolayca ulaşılabilen hazır algoritmalar kullanılarak A kişisinin yüzü B kişisine montajlanabiliyor. Yani kısacası Deepfake, birinin yüzünü veya vücudunu; başkasının vücuduna profesyonelce monte etme görevi görüyor. Birkaç açıdan çekilmiş yüz fotoğraflarını işleyerek başka birisinin vücuduna yapıştırmak veya o kişinin yeni bir videosunu oluşturmak gibi işlerde kullanılıyor. AI (Yapay Zeka) teknolojisi deneme yanılma ile günümüzde bu işi çok ilerlettiği için şu an inanılmaz gerçekçi montajlar yapılabilmekte.
“Deepfake Teknolojisi” Nasıl Çalışır?
Profesyonel bir çalışma olarak hazırlanan bu müthiş teknoloji ile özellikle muazzam gerçeklikteki çalışmalar kısa sürede yapılabiliyor. Sosyal medyada bir fotoğraf paylaşmış ya da fotoğrafı ortaya atılan herhangi birinin yüzü uygunsuz içerikte yer alan kişinin yüzüne monte edilebiliyor. Bu teknoloji bir yapay teknoloji ürünü olduğu için, makine öğrenme denen öğrenme şekli ile bilgileri işlemektedir. Teknolojinin çeşitli bilgiler ile beslenmesini sağlamak işin en önemli kısmıdır.
Bunun adına da videosunun yapılması istenen kişinin eski videoları ve görselleri bu teknoloji ile paylaşılmaktadır. İleri düzey olarak tasarlanmış sistem bu kişinin yüz hatlarını ve karakteristik olan özelliklerini öğrenmeye başlıyor. Ardından bu görsellere, videolara en uygun olacak şekilde yepyeni bir video yaratıyor. Dünyayı korkutan bu videoların son dönemde daha güçlü ve daha kolay kullanılır ve ulaşılabilir hale gelmesi özellikle kurumları şirketleri ve ünlü şahsiyetleri tehdit etmeye devam ediyor.
“Deepfake Teknolojisi” Nerelerde Kullanılır?
Daha önce de belirttiğimiz gibi özellikle önemli şahsiyetleri karalamak adına kullanılan bu teknoloji genelde kötü amaçlı kişilerce tercih ediliyor. Tabi ki teknolojinin faydası veya zararı kullanım amacımıza göre değişmekte. Bu nedenle bu teknolojinin de faydalı kullanıldığı zaman çok işe yaradığı da bir gerçek. En güzel örneği de tabii ki sinema… Örneğin; Star Wars’da Leia karakterini canlandıran oyuncu Carrie Fisher, ölümünün ardından, serinin son filminde bu teknolojiyle canlandırılmıştı.
Ses Taklitleri Bile Mümkün!
Evet sadece yüz değil. Bu ileri teknoloji sesleri de taklit edebiliyor. Ayrıca bu taklit robotik bir ses değil bizzat birebir insan konuşması şeklinde. Konuşmalardaki kalıp duraksamalardan, boğazdan gelen seslere kadar daha birçok ses de taklit edilebiliyor( “ıııııı” veya “hmmm” gibi). Bu yüzden profesyonel bir şekilde kullanıldığında kesinlikle gerçeğinden ayırmak çok zor oluyor.
Özellikle film sektörüne yön veren bu müthiş teknoloji yaralı işler için kullanıldığında güzel sonuçlar veriyor. Ancak ne yazık ki günümüzde kötü amaçlı kullanıldığından çok da güvenli olduğu söylenemez. Bu makalemizde sizler için “Deepfake Teknolojisi” hakkında az bilinenleri ve merak edilenleri paylaştık. Sizler de görüşlerinizi yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.