İnternet kullanıcısı olup da ben robot değilim onay kutucuğu ile karşılaşmayan insan yoktur. Her seferinde karşımıza çıkan ben robot değilim kutucuğu ile google’a robot olmadığımızı kanıtlıyoruz. Peki gerçekten google bilgisayar ile insan ayrımını yapamayacak kadar salak mı?
Google reCaptcha, web sitelerini spam ve kötüye kullanıma karşı korumaya yardımcı olan ücretsiz bir google hizmetidir. Google bu hizmeti ilk başlarda sadece kendi ürünlerinde kullanıyordu. Daha sonra bu hizmeti ücretsiz hale getirerek tüm yazılım ve web geliştiricilerine sundu.
Google recaptcha, çalışma mantığı ise oldukça basit. recapthca olan bir web sitesinde ben robot değilim onay kutusu bulunur. Siz mause ile ben robot değilim kutucuğunu işaretlediğiniz de captcha sizin robot veya insan olup olmadığınızı mause hareketleriniz ile algılayabiliyor. Çünkü robotlar, mause hareketleri üretemezler. Mobil de ise bunu ayırt etmek için google ben robot değilim onay kutucuğunun ardından çeşitli sorular ile robot olup olmadığınızı test ediyor.
Google recaptha hizmetini ne kadar kötüye kullanımları engellemek için kullansa da asıl olarak başka bir şey için de kullanıyor. Ben robot değilim kutucuğu sizlere basit bir güvenlik uygulaması olarak görünüyor olabilir fakat hiç de öyle değil. Çünkü google bu hizmetini sadece spam ve kötüye kullanımı engellemek için kullanmıyor. Google, recaptha ile yapay zeka sistemini geliştiriyor desek. Evet google ben robot değilim onay kutusu ile yapay zekasını geliştiriyor. Peki nasıl?
Google 2012 yıllarında 12 milyona yakın kitabı google kitaplara ekledi. Fakat eklenen kitapların içeriklerini yapay zeka algılamıyordu. Çünkü bazı harflerin karmaşık ve bulanık olması gibi nedenlerden dolayı yapay zeka bu işin üstesinden gelemiyordu.
Google bu kitapların içeriğini yapay zekaya tanıtmak için ise çareyi recaptha hizmetinde buldu. Ben robot değilim onay kutusuna tıkladıktan sonra önünüze çıkan karmaşık kelimeler aslında google kitaplar da bulunan kitapların içeriklerine ait. Google bu tür karmaşık kelimeleri insanlara sunarak doğru yazımını bu şekilde yapay zekaya tanıtmış oluyor.
Google, sadece google kitaplar değil aynı zamanda otonom sürücüsüz araç projesini de bu şekilde geliştiriyor. Fark ettiyseniz ben robot değilim kutucuğunu işaretledikten sonra google haritalardan alınan trafik lambaları, araçlar, yaya geçidi gibi resimleri bizlerden onaylamamızı istiyor.
Google recapctha hizmeti ile google kitaplardaki milyonlarca kitabın içeriğini yapay zekaya tanıtmış durumda. Ve artık ağırlık verdiği konulardan bir tanesi olan otonom sürüş yapay zekasını geliştirmek.
Google, recaptha ile görseller, haritalar, kitaplar, otonom sürüş gibi onlarca hizmetinin yapay zekasını bu şekilde geliştiriyor.
Sizlerin bu konuda ne düşündüğünüzü bilmeyiz fakat bizce google, insan ile robot arasındaki farkı anlamayacak kadar basit bir teknoloji şirketi değil.