Hacker, kişisel veya kurumsal bilgisayarlara, mobil cihazlara, network ağlarına izinsiz olarak giriş yaparak bilgi çalmayı, değiştirmeyi, yok etmeyi, hasar vermeyi, veri çalmayı veya elde ettikleri bilgiyi belirli bir amaç için (tehdit, şantaj) kullanmayı hedefleyen kişilere verilen genel bir isimdir. Şimdi yazımızda hacker nedir? nasıl olunur? gibi soruların cevabını bulmaya çalışacağız.
Genelde hacker deyince akla kötü insanlar, hırsız psikopat tipler gelir ve bu büyük bir yanılgıdır. Evet kötü olmakla beraber çok faydalı işler yapan hatta yönetimin üst kademelerinde işler yürüten hackerlar da mevcut. Tabi hackerlarin de birçok türü var. Şimdi bunları beraber inceleyelim:
Hackerlar kendi aralarında 8 gruba ayrılır:
- Hacktivistler: Toplumda gördükleri yanlışları düzeltmeyi amaçlayan kişilerdir. Fikirlerini veya siyasi düşüncelerini topluma aktarmak için genellikle mesaj bırakmayı tercih ederler. Yani anlayacağınız toplumsal mesaj yayan protestocu tipler.
- Siyah Şapkalılar: En yetenekli hacker çeşidi olup programlama ve yazılım konusunda uzmandırlar. En ufak bir açığı bile farkedip geri dönüşü olmayan hasarlar verebilirler. En zararlı hacker grubudur.
- Beyaz Şapkalılar: En az zararlı hackerlardır. Genellikle bir işletmedeki işletim sisteminin açıklarını bularak verilecek zararlara karşı işletmeyi koruma amaçlı bilgilendirir.
- Gri Şapkalılar: Zararlı veya zararsız olabilirler. Ama güvenilmezdirler.
- Yazılım Korsanları: Genellikle film, yazılım ve multimedya verilerini kopyalayarak satarlar. Ciddi zarar verirler.
- Phreakerlar: Genellikle telefon ve mobil hatları hacklerler.
- Script Kiddieler: Hackerlığa özenen hacker olmaya çalışan kişilerdir. Genellikle E-Posta ve mesaj verilerini çalarlar.
- Lamerler: Aslında hacker değillerdir. İnternetten öğrendikleriyle bir şeyler yapmaya çalışırlar.
Hackerlardan Nasıl Korunurum?
Özel firewall programları veya antivirüs programları kullanabilirsiniz. Ama hackerlar sıradan insanların bilgilerine ihtiyaç duymazlar. Daha çok büyük kurum ve kuruluşların ya da ünlü kişilerin bilgilerine saldırırlar. Tabi iyi bir hacker sizi kafaya koyduysa korunmak veya kurtulmak biraz zor.
Nasıl Hacker Olurum?
- Hacker olabilmek için öncelikle programlama dillerine ve sistem yapılanmalarına çok hakim olmanız gerekir. Ayrıca sürekli gelişen teknolojiye de ayak uydurmanız gerekir. Tabi hackerlığın suç olduğunu da unutmayın.
- Hacker olabilmek için sizlere önerimiz kendinizi öncelikle yabancı dil konusunda geliştirin. Udemy platformunda bulunan hacker olma kurslarından başlayabilir ama bu kursların oldukça yetersiz olduğunuda göz önünde bulundurun. Türk Hack Tim, Ayyıldız Tim gibi forumlara kayıt olun ve insanların neler yaptığını takip edin.
- Daha sonra e-book kitapları ile sürekli kendinizi geliştirmeniz gerekmekte. Ücretsiz hacker e-book kitapları ingilizce ağırlıklı olduğu için bu kitapları anlayabilmeniz için temel seviye ingilizce bilmeniz gerekmekte.
Bizler sizler için hacker olmak için e-kitap listesi hazırladık. Hazırladığımız bu hacker e-bookları indirebilirsiniz. Aynı zamanda GitHub platformundaki ücretsiz hacker olma ve güvenlik e-kitaplarını da indirip incelemenizi öneririz.
- Youtube platformundan ise faydalanmanızı kesinlikle öneririz. Youtube’da hacker dersleri oldukça fazla ve kalite olarak da üst seviyede olduklarını söyleyebiliriz.
- Bu forumlar ile yetinmeyip özellikle yabancı forumlara da göz gezdirin. Hacker olmak 1-2 senede olabilecek bir şey değildir. Gerçek hacker olma yıl oranlarına bakınca bir hacker olabilmek için en az 10-15 yılınızı bu işe adamanız gerekmekte.
Sonuç olarak bu iş dışarıdan bakıldığı gibi kolay değil. Emek, zeka, ve sabır isteyen bir iş olan hackerlık her babayiğidin nasibi değildir. Kalın sağlıcakla…