Hubble Uzay Telesobu Nasa tarafında 30 yıl önce bugünf fırlatıldı. Nasa bu yıl dönümünü ilginç bir şekilde kutladı. Nasa bu kutlamayı Hubble teleskobu tarafından çekilmiş bir kozmos görüntüsü ile paylaştı.
Hubble Uzay Teleskobu NASA tarafından 1993 yılında fırlatıldı. Yaklaşık olarak 11 ton ağırlığında olan bu dev uzay teleskobu fırlatıldığı günde tüm dünyanın gündemine oturmuştu.
Bu teleskobun maliyeti 1.5 milyar dolara mal olmuş. Hubble uzay teleskobunun 2030 yılına kadar hizmet vermesi bekleniyor.
Paylaşılan görüntüde dev kırmızı bulutsu şeklinin NGC 2014 daha küçük olanın ise NGC 2020 ismi ile anıldığı söylendi.
Bilim insanları bu fotoğrafı su dünyasına benzettiğini açıklayarak “Kozmik Resif” olaral nitelendirdiğini de ekledi.
Bu görüntü Hubble’ın çektiği en net yıldız oluşum bölgesi.
Hubble uzay teleskopu nedir?
Bu teleskobun ismi Edwin Hubble’ın anısına koyulmuştur. Nisan 1990’da Discovery uzay mekiği ile dünya’nın yörüngesine ulaşmıştır.
Bu teleskop ilk uzay teleskobu olmasına rağmen en büyükleridir ve büyüklük bakımından astronotlar tarafından yapılan tek uzay teleskobudur. Bakımı için 5 adet uçuş yapılmıştır ve son bakım uçuşu Mayıs 2009’da yapılmıştır. İlk servis uçuşu ise Aralık 1993’de oldu. Ama 2003 yılında olan Columbia uzay mekiğinin kazası nedeniyle 5. Bakım uçuşu ertelendi.
Edwin Hubble kimdir?
1889’da Amerika’da doğdu. 1919 yılında en büyük teleskoba sahip olan Mount Wilson gözlem evinde çalışmaya başladı. Evrende başka galaksiler olduğunu kanıtladı. Galaksileri sınıflandırdı.
1929 yılında evrenin genişlediğini kanıtlayanlardan biri oldu.
Amerika’da doğdu ve büyüdü Oxford üniversitesinde Hukuk okudu ilk başta avukatlık yaptı daha sonra Chicago üniversitesinde gökbilim okudu hayatının geri kalanında Wilson dağı gözlem evinde çalıştı.
1953’de Amerika San Marino’da hayata gözlerini yumdu.